Udarbejd en tænkeboks på arbejdspladsen

Som virksomhed er det vigtigt at fordre innovation, brainstorming og idéudvikling. Gives der ikke plads til dette, kan virksomheden have svært ved at forny sig og skabe nye resultater. Men hvordan kan dette gøres på en god måde? Det kan f.eks. gøres ved at udarbejde en form for tænkeboks på arbejdspladsen.

Skab et mindre område på kontoret

Du kan med fordel indrette et lille område på kontoret, hvor netop innovation, brainstorming og idéudvikling er i fokus. Dan rammerne ved at placere sofaer og lænestole i en firkant. For at undgå forstyrrelser rundt omkring kan høje planter, whiteboards og lignende placeres omkring. Vælg gerne materialer i kreative farver, men lad ikke farverne forstyrre øjet. Sørg selvfølgelig for at have blokke, kuglepenne, tuscher i forskellige farver, post-it-notes og lignende liggende, sådan alle de gode idéer kan skrives ned. 

Afsæt et mindre mødelokale til formålet

Består kontoret af mange mødelokaler, er det langt fra sikkert, at de alle sammen bliver brugt. Her kan et af mødelokalerne med fordel tages i brug som en tænkeboks. Vælg gerne et mindre kontorlokale til formålet, da for store lokaler kan virke hæmmende. Opsæt post-it-notes overalt på væggene, eller omdan en hel væg til en tavle, som medarbejderne kan skrive på. Indret derudover med kreativ brugskunst og farverige tæpper for at give kreativiteten et ekstra skub. 

Planlæg maksimum 60 % af tænkeboksen

Har du en vision om, hvilke områder de innovative medarbejdere kan komme med gode idéer til, kan du med fordel stille en del af dagsordenen i tænkeboksen. Skriv diverse emner på papirstykker, og lad herefter de ansatte udfolde deres kreativitet. Dette kan f.eks. være i forbindelse med nye produktlanceringer, forbedringer på kontoret, sociale arrangementer, kreativ markedsføring, nye arbejdsgange og lignende. 

Dog er det en fordel blot at planlægge maksimum 60 % af medarbejdernes tid i tænkeboksen. Herefter skal den resterende tid angives som ”fri leg”. Her får medarbejderne mulighed for at udfolde sig fuldstændig på fri hånd, og dette kan altså give nogle rigtig gode resultater. Se det som en form for Afdeling X på kontoret, hvor helt nye emner kan opstå. Vælg selv, hvorvidt medarbejderne skal sendes ind i tænkeboksen på tværs af samarbejdsgrupper, eller om de skal have mulighed for at vælge arbejdsgrupper sammen.